TeSzedd 2019

Alapítványunk idén is csatlakozott a TeSzedd mozgalomhoz, most a Váci Mihály Katolikus Általános Iskola alsó tagozatos diákjai voltak a segítségünkre. Három lovaskocsival kettő napon át szedtük a szemetet, közben  pedig  kocsikáztattuk kis önkénteseinket. Termékeny napok voltak ezek, bár a területe egy részét már két éve is kitakarítottuk, sajnos most is volt vele rengeteg munka. Örülünk, hogy a gyermekek kivétel nélkül lelkesen szedték a szétdobált szemetet, és nagyon boldogok voltak miután kész lett, és megcsodálhatták munkájuk gyümölcsét. Köszönjük, hogy létrejöhetett ez a program, és reméljük, hogy jövőre sokkal kevesebb ilyen jellegű munkára lesz szükség.

Ezek a gyermekek biztosan vinni fogják hírét, hogy nem szabad szemetelni, hiszen ez közös érdekünk, csak így tudunk szép tiszta, és egészséges környezetben élni. Köszönjük az Iskola igazgatójának és teljes tanári karának, hogy közreműködtek, reméljük még sok közös programot tudunk megvalósítani.

Végezetül pedig egy kis képes összefoglaló

Szeptember 30

Szeptember 30.-a rendkívül mozgalmas és izgalmas nap volt alapítványunk életében. egyszerre 3 helyen kellett helyt állnunk, ami nem volt kis feladat, de sikerült megoldanunk. Tarnavölgyi László meghívásának eleget téve Muhari Krisztián képviselt minket a Sülysápi közönség nagy örömére. A kilátogatók megcsodálhatták pásztorkiállításunkat, és metekinthették csodálatos csíkós bemutatóját. Baglyas Balázs egy nap két helyre is vitte hírünket, ,délelőtt a Tápiószőlősi Szüreti felvonuláson, délután pedig Tápiószentmártonban kocsikáztatta a nagyérdeműt. A Tápióbicskei Falunapon pedig a lovastorna csapatunk Széphalmi Réka, Tölgyesi Verona, Benedek Levente ifj. Benedek Péter, és Altsach Alexandra  bemutatóját láthatták az arra kíváncsiak. Esemény és élménydús nap volt ez, de beszéljenek helyettem a képek.

“Idomított lovak munkában”

A tavalyi eseménydús év után elérkezett az idő, a nagy sikerű családi nap folytatására. Rengeteg szervezés, gyakorlás  és munka után  a Majoros tanyán bepillanthattak a lovak idomításának alapjaiba. A mezőgazdaságtól kezdve, a hobbilovagláson át a fogathajtásig illetve sportlovak kiképzésének kis szeletét kísérhették figyelemmel. A bemutatott produkciók, természetesen csak ízelítő abból a rengeteg dologból , amiben a történelem során a lovak az emberek segítségére voltak. Szeretnénk kihangsúlyozni, hogy  látott produkciókat, szabadidőlovasok mutatták be. A célunk, hogy megismertessük a lovakkal való együttműködés legtöbb formáját, és ezáltal betekintést nyújtsunk az alapítvány tagjainak mindennapjaiba. A lovasok és lovak képzettségi szintje eltérő. Kérjük nézzék el nekünk az esetleges hibákat, hiszen mint mondtuk nem profi lovasok vagyunk. Természetesen folyamatosan dolgozunk azon , hogy lovaink és mi magunk is egyre képzettebbek legyünk. Akik a kezdetektől látogatják rendezvényeinket, talán láthatják is ennek a fejlődésnek az eredményét.

Nagyon örülünk, hogy évről évre egyre többen kíváncsiak a tevékenységünkre. Szeretnénk minél több emberrel megismertetni ezeket a csodálatos lényeket, a velük való együttműködés minél több formáján keresztül. Az ember és ló kapcsolata egy különleges kapcsolat, hiszen ezek az erős állatok minden testi erejüket a rendelkezésünkre bocsájtják, és cserébe csak biztonságot és gondoskodást kérnek. A lovakkal eltöltött idő  hatalmas feltöltődést ad, már a puszta látványuk is örömmel tölti el az arra fogékony emberek lelkét. 

Alapítványunk működésének megkezdése óta fontosnak tartjuk, hogy ezt a különleges társat megismertessük a mai kor gyermekeivel. Örömmel szemléltük munkánk gyümölcsét, ahogyan a gyermekek önfeledten játszottak a számukra készített lovas mezőgazdasági eszközök “gyermek verziójával”. Minden évben “új” dolgokkal próbálunk megfelelni a gyermekek igényeinek, nagyon örülünk, hogy az immár hagyományos  Lovasgazda Hétpróbát minden gyermek kiállta,  még a legkisebbek is. Nagyon köszönjük, hogy segítették a munkánkat azzal, hogy nem szemeteltek. Az alapítványunk által meghatározott “Házirendet” is szinte maradéktalanul betartotta mindenki, ezért balesetmentesen zajlott le a rendezvény.

Bízunk benne, hogy legalább annyi örömöt leltek benne, mint amennyit mi a felkészülésben. Köszönjük a támogatóinknak, segítőinknek, akik nélkül nem jött volna létre ez, és az előző két rendezvény sem. Külön köszönet illeti Majoros Jánost és családját amiért ismét rendelkezésünkre  bocsájtotta a helyszínt.Őszintén reméljük, hogy mindenki jól érezte magát nálunk és hogy jövőre is találkozunk.

 

III. Lovasgazda Családi Nap

Több hónapos szervezőmunka és felkészülés után tegnap eljött és sikeresen lezajlott harmadik önálló rendezvényünk. Mostanra már az utómunkálatok oroszlánrészén is túljutottunk. Ízelítőül néhány képet az alábbi linken találhatnak(dr. Tutz Gyula képei).  Részletes beszámolóval mielőbb jelentkezünk. Köszönjük, hogy kilátogattak és jelenlétükkel megtiszteltek.

Rajzpályázat

Alapítványunk rajzpályázatot hirdet óvodás és általános iskolás gyermekek részére.

A pályázat témája:

A lovakkal, lovaglással, a lovas hagyományőrzéssel  és az alapítvánnyal kapcsolatos élmények megörökítése. A pályaműveket a III. Családi Napon kiállítjuk, lehet a helyszínen is rajzolni, de előre elkészített pályaművel is lehet érkezni.  A rajzok leadási határideje a III. Családi  Nap vége. Az elkészült képeket digitalizáljuk és az alapítvány facebook oldalán megjelenítve szavazásra bocsájtjuk. Az első három legtöbb szavazatot kapott képet díjazzuk (további felajánlások esetén többet is).

A rajzok hátulján mindenképpen tüntessék fel a pályázó:

-nevét

-életkorát

-elérhetőségét (telefonszám v. e-mail cím)

Jelen pályázatra beküldött rajzokat a Szorgalmatos Lovasgazda Alapítvány jogosult a pályázó külön engedélye nélkül is térítésmentesen kiállítani, bármely formában publikálni, felhasználni kiadványaiban és reklám megjelenéseiben, valamint jogosult a rajzokat a weboldalon közzétenni.

III. Lovasgazda Családi Nap – Idomított lovak munkában

 Már nem sokat kell várni, és kezdünk!!!!

A III. önálló rendezvényünk fő  témája a lovak képzése, és annak bemutatása, hogy mi mindenben vannak-voltak segítségére az embereknek. A nap mottója  “Idomított lovak munkában”.  Szeretnénk bemutatni, -a teljesség igénye nélkül- hogy a lovak milyen sokoldalú, és jól képezhető társaink a mindennapokban. A mezőgazdaságtól kezdve az erdészeten át, a hobbi illetve a sportlovaglást is felvonultatva. A rendezvény természetesen, mint mindig ingyenesen látogatható. Rengeteg színes programmal készülünk, a gyermekeknek természetesen A Lovasgazda Hétpróba teljesítése a feladat, de emellett sok más érdekes dolgot is megismerhetnek akik megtisztelnek minket a megjelenésükkel.

További részletekkel hamarosan jelentkezünk.

Szent Iván Nap avagy a Ill.Lovasgazda Családi nap

Június 24.-e különösen kedves nap számomra, mert gyermekkorom jelentős és meghatározó részét Pilisszentivánon töltöttem, ahol minden évben megünneplik Szent Iván napját.

Szent Iván éjszakájának, más néven nyárközép éjszakájának a június 23-áról 24-ére virradó éjszakát nevezik Magyarországon. A történészek a legpogányabb ünnepnek tartják, pedig Keresztelő János egyházi napjához és Szent Iván (tehát Keresztelő János) névnapjához kötődik. Szent Iván éjszakáját a nyári napfordulótól 3 nap választja el, mivel az június 21-re esik az északi féltekén. Korábban a csillagászati nyár kezdete valóban június 24-re esett, de a tropikus időszámítási mód sajátossága és a korábbi naptárreformok következtében szétvált a két ünnep. A napfordulóhoz világszerte világi és egyházi ünnepek kapcsolódnak, mivel ekkor van az év legrövidebb éjszakája és az emberek számára a fény és a sötétség váltakozása mágikus eredettel bírt. A sötétség az elmúlást, a fény pedig a megújulást jelentette, ezért ezen a napon az emberek nagy tüzeket raktak, hogy elűzzék a sötétséget; ekkor kezdődik a csillagászati nyár is. A Szent Iván éjszakához kapcsolódó leghíresebb alkotás a Szentivánéji álom című vígjáték, amelyet 1595-ben William Shakespeare írt. A művet 1863-ban Arany János fordította magyarra. (Forrás: Wikipédia).

Pilisszentivánról a hegyeket nem, de a hagyományokat remélem sikerül átültetni a környékünkre és így senki nem felejti ezt a jeles napot! Szeretettel várunk minden kedves látogatót a Majoros Tanyára június 24.-én!

dr Altsach Rita