Mikulás

Az idén sem maradhatott el, a már hagyományos  “Mikulás járatunk”. A Váci Mihály Általános Iskola alsó tagozatos diákjaihoz juttattuk el az “öreg szakállast”. A gyerekek mint minden alkalommal, most is kitörő örömmel és lelkesedéssel fogadtak.  A Mikulás megajándékozta a rengeteg jó gyermeket. Krampuszaink nagy szomorúságára idén sem találtunk rossz gyereket, talán majd jövőre. A csökkent létszám miatt sajnos nem sok fotó készült 🙁  . Az alábbi linken elérhetőek a fotók.

IV. Lovasgazda Családi Nap

Sikeresen lezajlott IV. Családi Napunk, ez is mint az előző három is merőben más volt. Igyekeztünk beleadni tudásunk legjavát, megcsillogtattuk “színészi” képességeinket, remélhetőleg nem okoztunk maradandó “károsodást” ezzel senkinek. A hőség ellenére rengeteg látogatónk volt, sok pozitív visszajelzést kaptunk már, amit ezúton is köszönünk. Az elmaradhatatlan hétpróba, és a nagyon népszerű plüsskórház mellett, a meghirdetett rajzversenyre is rengeteg csodás pályamű készült, melyet a helyszínen zsűrizett és díjazott Illés Márta, a jutalom pedig az általa illusztrált gyönyörű mesekönyv. Természetesen a felnőttekre is gondoltunk, ők a színpadi produkciók mellett nézelődhettek, és vásárolhattak a szebbnél szebb kézműves termékekből.  A lovaskocsikázás, lovaglás, és íjászat is nagyon népszerű volt mely jó szórakozást nyújtott gyermeknek felnőttnek egyaránt. Szekeresné Békési Ilona, tanítványival gyönyörű népdalokat énekelt, és az arra kíváncsiak megcsodálhatták a Csermely Lovasudvar tanítványinak, Nekeczki Liza , Nekeczki Flóra és ifj. Benedek Péter lovastorna bemutatóját is. A tápiószentmártoni Ebadta Ebtanoda látványos kutyás bemutatóval szórakoztatta a megjelenteket, és belevonták  a produkciójukba a gyermekeket is. A fő színpadi produkciónk előtt a Tápióbicske Barátainak Köre által főzött finom babgulyás volt az ebéd. Ezután következett  a mi kis “Lovasszínházunk” melyet az állatot és embert próbáló hőség ellenére sikeresen előadtunk, amit nézőink a hűs árnyékból figyelhettek.

Köszönjük a rengeteg felajánlást, támogatást amit kaptunk, idén már végleges helyre költöztünk, ezután már itt lesznek megtartva rendezvényeink. Igyekszünk tanulni a hibákból, és a véleményeket figyelembe véve alakítani a programot és helyszínt. Reméljük mindenki elégedett lesz, illetve volt eddigi tevékenységünkkel, és hírét viszi alapítványunknak. még egyszer köszönünk mindent mindenkinek, és jövőre ugyanitt találkozunk.

Végezetül pedig beszéljenek  SZEKERES TIBOR csodálatos  képei.

TeSzedd 2019

Alapítványunk idén is csatlakozott a TeSzedd mozgalomhoz, most a Váci Mihály Katolikus Általános Iskola alsó tagozatos diákjai voltak a segítségünkre. Három lovaskocsival kettő napon át szedtük a szemetet, közben  pedig  kocsikáztattuk kis önkénteseinket. Termékeny napok voltak ezek, bár a területe egy részét már két éve is kitakarítottuk, sajnos most is volt vele rengeteg munka. Örülünk, hogy a gyermekek kivétel nélkül lelkesen szedték a szétdobált szemetet, és nagyon boldogok voltak miután kész lett, és megcsodálhatták munkájuk gyümölcsét. Köszönjük, hogy létrejöhetett ez a program, és reméljük, hogy jövőre sokkal kevesebb ilyen jellegű munkára lesz szükség.

Ezek a gyermekek biztosan vinni fogják hírét, hogy nem szabad szemetelni, hiszen ez közös érdekünk, csak így tudunk szép tiszta, és egészséges környezetben élni. Köszönjük az Iskola igazgatójának és teljes tanári karának, hogy közreműködtek, reméljük még sok közös programot tudunk megvalósítani.

Végezetül pedig egy kis képes összefoglaló

Rajzpályázat

Alapítványunk rajzpályázatot hirdet óvodás és általános iskolás gyermekek részére.

A pályázat témája:

A lovakkal, lovaglással, a lovas hagyományőrzéssel  és az alapítvánnyal kapcsolatos élmények megörökítése. A pályaműveket a III. Családi Napon kiállítjuk, lehet a helyszínen is rajzolni, de előre elkészített pályaművel is lehet érkezni.  A rajzok leadási határideje a III. Családi  Nap vége. Az elkészült képeket digitalizáljuk és az alapítvány facebook oldalán megjelenítve szavazásra bocsájtjuk. Az első három legtöbb szavazatot kapott képet díjazzuk (további felajánlások esetén többet is).

A rajzok hátulján mindenképpen tüntessék fel a pályázó:

-nevét

-életkorát

-elérhetőségét (telefonszám v. e-mail cím)

Jelen pályázatra beküldött rajzokat a Szorgalmatos Lovasgazda Alapítvány jogosult a pályázó külön engedélye nélkül is térítésmentesen kiállítani, bármely formában publikálni, felhasználni kiadványaiban és reklám megjelenéseiben, valamint jogosult a rajzokat a weboldalon közzétenni.

III. Lovasgazda Családi Nap – Idomított lovak munkában

 Már nem sokat kell várni, és kezdünk!!!!

A III. önálló rendezvényünk fő  témája a lovak képzése, és annak bemutatása, hogy mi mindenben vannak-voltak segítségére az embereknek. A nap mottója  “Idomított lovak munkában”.  Szeretnénk bemutatni, -a teljesség igénye nélkül- hogy a lovak milyen sokoldalú, és jól képezhető társaink a mindennapokban. A mezőgazdaságtól kezdve az erdészeten át, a hobbi illetve a sportlovaglást is felvonultatva. A rendezvény természetesen, mint mindig ingyenesen látogatható. Rengeteg színes programmal készülünk, a gyermekeknek természetesen A Lovasgazda Hétpróba teljesítése a feladat, de emellett sok más érdekes dolgot is megismerhetnek akik megtisztelnek minket a megjelenésükkel.

További részletekkel hamarosan jelentkezünk.

Szent Iván Nap avagy a Ill.Lovasgazda Családi nap

Június 24.-e különösen kedves nap számomra, mert gyermekkorom jelentős és meghatározó részét Pilisszentivánon töltöttem, ahol minden évben megünneplik Szent Iván napját.

Szent Iván éjszakájának, más néven nyárközép éjszakájának a június 23-áról 24-ére virradó éjszakát nevezik Magyarországon. A történészek a legpogányabb ünnepnek tartják, pedig Keresztelő János egyházi napjához és Szent Iván (tehát Keresztelő János) névnapjához kötődik. Szent Iván éjszakáját a nyári napfordulótól 3 nap választja el, mivel az június 21-re esik az északi féltekén. Korábban a csillagászati nyár kezdete valóban június 24-re esett, de a tropikus időszámítási mód sajátossága és a korábbi naptárreformok következtében szétvált a két ünnep. A napfordulóhoz világszerte világi és egyházi ünnepek kapcsolódnak, mivel ekkor van az év legrövidebb éjszakája és az emberek számára a fény és a sötétség váltakozása mágikus eredettel bírt. A sötétség az elmúlást, a fény pedig a megújulást jelentette, ezért ezen a napon az emberek nagy tüzeket raktak, hogy elűzzék a sötétséget; ekkor kezdődik a csillagászati nyár is. A Szent Iván éjszakához kapcsolódó leghíresebb alkotás a Szentivánéji álom című vígjáték, amelyet 1595-ben William Shakespeare írt. A művet 1863-ban Arany János fordította magyarra. (Forrás: Wikipédia).

Pilisszentivánról a hegyeket nem, de a hagyományokat remélem sikerül átültetni a környékünkre és így senki nem felejti ezt a jeles napot! Szeretettel várunk minden kedves látogatót a Majoros Tanyára június 24.-én!

dr Altsach Rita

 

 

 

III. Lovasgazda Családi Nap

Hosszú hallgatás után jelentkezünk végre! A nagy csend oka, a III. Lovasgazda Családi Nap szervezésének háttérmunkái, amik most kezdődnek csak igazán.
A dátum és a helyszín már megvan (és persze még rengeteg dolog) , de egyenlőre csak ez a két adat nyilvános. Tehát 2017.06.24. Tápióbicske Majoros tanya.
A további részletekkel folyamatosan jelentkezünk!

Tápiósi Iskolában a csantavéri gyerekek

Nagy öröm volt látni a csantavéri gyermekek boldogságát, amikor a Tápiósi iskolába a sok-sok élmény után a Mikulás is megérkezett. A Tápióbicske Barátainak Köre jóvoltából néhány napot Tápióbicskén tölthettek. Nagy örömünkre szolgál, hogy mi is hozzájárulhattunk ahhoz, hogy felejthetetlen kirándulás legyen számukra ez.Képek

csantaver