“Idomított lovak munkában”

A tavalyi eseménydús év után elérkezett az idő, a nagy sikerű családi nap folytatására. Rengeteg szervezés, gyakorlás  és munka után  a Majoros tanyán bepillanthattak a lovak idomításának alapjaiba. A mezőgazdaságtól kezdve, a hobbilovagláson át a fogathajtásig illetve sportlovak kiképzésének kis szeletét kísérhették figyelemmel. A bemutatott produkciók, természetesen csak ízelítő abból a rengeteg dologból , amiben a történelem során a lovak az emberek segítségére voltak. Szeretnénk kihangsúlyozni, hogy  látott produkciókat, szabadidőlovasok mutatták be. A célunk, hogy megismertessük a lovakkal való együttműködés legtöbb formáját, és ezáltal betekintést nyújtsunk az alapítvány tagjainak mindennapjaiba. A lovasok és lovak képzettségi szintje eltérő. Kérjük nézzék el nekünk az esetleges hibákat, hiszen mint mondtuk nem profi lovasok vagyunk. Természetesen folyamatosan dolgozunk azon , hogy lovaink és mi magunk is egyre képzettebbek legyünk. Akik a kezdetektől látogatják rendezvényeinket, talán láthatják is ennek a fejlődésnek az eredményét.

Nagyon örülünk, hogy évről évre egyre többen kíváncsiak a tevékenységünkre. Szeretnénk minél több emberrel megismertetni ezeket a csodálatos lényeket, a velük való együttműködés minél több formáján keresztül. Az ember és ló kapcsolata egy különleges kapcsolat, hiszen ezek az erős állatok minden testi erejüket a rendelkezésünkre bocsájtják, és cserébe csak biztonságot és gondoskodást kérnek. A lovakkal eltöltött idő  hatalmas feltöltődést ad, már a puszta látványuk is örömmel tölti el az arra fogékony emberek lelkét. 

Alapítványunk működésének megkezdése óta fontosnak tartjuk, hogy ezt a különleges társat megismertessük a mai kor gyermekeivel. Örömmel szemléltük munkánk gyümölcsét, ahogyan a gyermekek önfeledten játszottak a számukra készített lovas mezőgazdasági eszközök “gyermek verziójával”. Minden évben “új” dolgokkal próbálunk megfelelni a gyermekek igényeinek, nagyon örülünk, hogy az immár hagyományos  Lovasgazda Hétpróbát minden gyermek kiállta,  még a legkisebbek is. Nagyon köszönjük, hogy segítették a munkánkat azzal, hogy nem szemeteltek. Az alapítványunk által meghatározott “Házirendet” is szinte maradéktalanul betartotta mindenki, ezért balesetmentesen zajlott le a rendezvény.

Bízunk benne, hogy legalább annyi örömöt leltek benne, mint amennyit mi a felkészülésben. Köszönjük a támogatóinknak, segítőinknek, akik nélkül nem jött volna létre ez, és az előző két rendezvény sem. Külön köszönet illeti Majoros Jánost és családját amiért ismét rendelkezésünkre  bocsájtotta a helyszínt.Őszintén reméljük, hogy mindenki jól érezte magát nálunk és hogy jövőre is találkozunk.

 

III. Lovasgazda Családi Nap

Több hónapos szervezőmunka és felkészülés után tegnap eljött és sikeresen lezajlott harmadik önálló rendezvényünk. Mostanra már az utómunkálatok oroszlánrészén is túljutottunk. Ízelítőül néhány képet az alábbi linken találhatnak(dr. Tutz Gyula képei).  Részletes beszámolóval mielőbb jelentkezünk. Köszönjük, hogy kilátogattak és jelenlétükkel megtiszteltek.

II. Lovasgazda Családi Nap

Lázasan készülünk a “Nagy Napra” reméljük ti is legalább annyira várjátok mint mi! Rengeteg színes izgalmas program vár mindenkit aki kilátogat rendezvényünkre. Az idén a pásztorélet lesz a főszerepben, ennek megfelelően állítottuk össze a programokat. Minden tőlünk tellhetőt megteszünk, hogy mindenki jól szórakozzon, és persze megpróbálunk némi “új”, inkább régi, talán már elfeledett ismeretet átadni felnőttnek, gyermeknek egyaránt. Aki teheti, és érdekli látogasson meg minket május 29.-én Tápióbicskén a Majoros tanyán!

Beszámoló az I. Lovasgazda Családi Napról

Eljött, elmúlt és mindenkiben nyomot hagyott a nap melyen megrendezésre került Alapítványunk első önálló rendezvénye.

Több hónapos szervezés gyümölcse beérett, az időjárás mellettünk állt, szikrázó napsütés és kellemes 20fok fogadott mindenkit így a tervezett 10 órakor megnyitottuk  a kaput. Nagy várakozással és örömmel szemléltük ahogyan megtelik a hely vendégekkel. Szinte folyamatosan érkeztek kicsik, nagyok, fiatalok, idősek. A gyermekek szinte megrohanták és birtokba vették minden szegletét a rendezvénynek. Megállás nélkül ostromolták lelkes segítőinket és teljesítették a ” Lovasgazda Hétpróbát”. Volt itt minden, lovagoltak, kukoricát morzsoltak, íjászkodtak, bálát görgettek, patkót dobtak, zsákban futottak és molnárkocsival ügyeskedtek. Akkora volt a siker, hogy többször is teljesítették a kihívásokat. Közben a felnőttek sem unatkoztak, megcsodálhatták – a minden túlzás nélkül – Európai szintű kiállításunkat, és betekintést nyerhettek a lovas mezőgazdaság múltjába és jelenébe. Nagy örömünkre, jelen volt számtalan kézműves is,  akiknek csodálatos termékeiket természetesen meg is lehetett vásárolni.  Gyönyörű népdalokat hallhattak, megcsodálhatták a néptáncosok bemutatóját, láthatták a cséplés folyamatát, elleshették, hogy hogyan készül a seprű, a csuhébaba. Egy gyermek sem távozott arcfestés nélkül, és rengeteg értékes tombola is gazdára talált.

A nap koronája a Csikós bemutatót követő puszta ötös volt melyet a közönség testközelből láthatott. Akinek nem volt elég a lovaglás, lovaskocsikázhatott, és a kisállat símogatóban kedvére dédelgethette az ott lévő bárányt, nyuszit, kecskét lovacskát. A nap végére mindenki  kellemesen elfáradt. A kapu bezárása után összeültünk és egy kellemes vacsora mellett egyetértettünk abban, hogy érdemes volt ennyi időt és energiát fordítanunk a szervezésre. Kustra Nikolett képei

” A magot elültettük, a növény kikelt”

 

Családi Nap

 

Programok:

10:00 Kapunyitás, Baglyas Balázs megnyitó beszéde

Kustra Csaba evangélikus lelkész beszéde

11:00 Cséplés bemutató: Varga Imre

11:30 Kosárfonó bemutató: Brindzik Mihály

13:00 Csikósbemutató: Muhari Krisztián

14:00 Fellép a Borostyán Asszonykórus

16:00 Tombola

Közben folyamatos programok:

– „Hétpróba” (vetélkedő gyermekeknek)

– arcfestés

– csuhébabákat készít a Tápiószentmártoni Nyugdíjasklub

– íjászkodás az Illing családdal

– lovaglás, sétakocsikázás

– kisállat simogató

Kiállítás és vásár:

– Szőlősi Éva keramikus

Turul Nemzetség hagyományőrző öltözetek

– Molnár Mónika gyöngyfűző Monabeads ékszerek

– Dudás Kft rézveretek  Dudás Kft

– Kengyel Család méhészet

– Csajbók család kézműves sajtok

– Baloghné Kegyes Éva: kézműves lekvárok, befőttek

–  Farkas Mónika Hungarikum díjas gyöngyfűző

– “Szívem Csücske” Salat Henrietta mesés                   mézeskalácsai

A műsorváltoztatás jogát a szervezőség a Szorgalmatos Lovasgazda Alapítvány fenntartja, de természetesen közös célunk, hogy a meghirdetett műsorok megvalósuljanak.